• خرید کتاب از گوگل
  • چاپ کتاب PDF
  • خرید کتاب از آمازون
  • خرید کتاب زبان اصلی
  • دانلود کتاب خارجی
  • دانلود کتاب لاتین
  • خانه » خبری و خواندنی » چگونه جهت نماز صبح بیدار شویم؟

    چگونه جهت نماز صبح بیدار شویم؟

    بیدار شدن جهت نماز صبح جهت بعضی از مردم مسئله است که در گزارش زیر به راهکارهایی جهت سحر خیزی پرداخته ایم.

    چگونه جهت نماز صبح بیدار شویم؟

    به گزارش خبرنگارحوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی گروه تحریریه سایت جوان؛خواندن نماز صبح در اول وقت، شاید از نمازهای دیگر مسئله تر باشد؛ لذت خواب در ابتدای راه سخت است ولی نماز گزار می تواند با کمی تمرین و ممارست از منافع سحر و صبح بهره مند شود و از فیض نماز اول وقت (بالاخص نماز صبح) بی نصیب نماند.

    نماز در حقیقت فرصتی است تا انسان با خدای خویش صحبت کند و این توفیقی است که از جانب حضرت دوست، نصیب بندگانش می شود تا بتوانند در طول شبانه روز دقایقی را با معبود خویش به مناجات بپردازند؛(طه، ۱۴) لذا درخواست پیامبران و اولیای الهی همواره از خداوند متعال این بود که پروردگارا ما را توفیق ده تا در زمره نمازگزاران باشیم.قرآن کریم از زبان حضرت ابراهیم خلیل (علیه السلام) چنین نقل می کند:

    رَبِّ اجْعَلْنی مقیمَ الصَّلاهِ وَ مِنْ ذرِّیَّتی رَبَّنا وَ تَقَبَّلْ دعاءِ(ابراهیم، ۴۰)؛«پروردگارا، مرا برپا کننده نماز قرار ده، و از فرزندانم (نیز چنین فرما)، پروردگارا دعاى مرا بپذیر».

    چگونه جهت نماز صبح بیدار شویم؟

    این مسئله آن قدر جهت حضرت ابراهیم (علیه السلام) اهمیت دارد که بعد از درخواست از خدا، دوباره می فرماید این درخواست مرا اجابت کن.

    در جایی دیگر خداوند شاخصه منافقان را تنبلی در نماز می داند: إِنَّ الْمنَافِقِینَ یخَادِعونَ اللَّهَ وَهوَ خَادِعهمْ وَإِذَا قَاموا إِلَى الصَّلاَهِ قَاموا کسَالَى یرَاءونَ النَّاسَ وَلاَ یَذْکرونَ اللَّهَ إِلاَّ قَلِیلاً (نساء:۱۴۲)؛«همانا منافقان، خدا را فریب می دهند در حالی که خداوند،آنان را فریب می دهد و هنگامی که جهت نماز بر می خیزند با سستی و تنبلی و جهت نشان دادن مردم، نماز می خوانند و خدا را فقط اندکی یاد می کنند».

    در این میان توجه به نماز صبح در آیات و روایات نیز مشاهده می شود؛ چنانچه قرآن کریم می فرماید: «أَقِمِ الصّلاهَ لِدلوکِ الشّمْسِ إِلى غَسَقِ اللّیْلِ وَ قرْآنَ الْفَجْرِ إِنّ قرْآنَ الْفَجْرِ کانَ مَشْهودًا»؛ ( اسراء، ۷۸ ) «نماز را از زوال خورشید، تا نهایت تاریکی شب، (نیمه شب) بر پادار و همچنین قرآن فجر (نماز صبح) را به چه دلیل که قرآن فجر، مورد مشاهده (فرشتگان شب و روز) است».

    حال در این میان این سؤال پیش می آید که جهت اینکه صبح جهت نماز بتوانیم راحت بلند شویم و این فریضه به عالی ترین شکل انجام شود چه کنیم؟

    بیدار شدن جهت نماز صبح جهت بعضی از مردم مسئله است که در گزارش زیر به راهکارهایی جهت سحر خیزی پرداخته ایم.

    پیامبر خدا صلی الله علیه و آله وسلم فرمودند: هیچ بنده ای نیست که به اوقات نماز و مواضع خورشید اهتمام ورزد مگر اینکه آسودگی در هنگام مردن و از بین رفتن غم و اندوه ها و نجات از آتش را برایش گارانتی کنم . (میزان الحکمه / ج ۷ / ص ۳۱۲۹)

    چنانچه قرآن کریم در مورد شب و استراحت در آن می فرماید:وَ جَعَلْنَا نَوْمَکم سبَاتًا وَ جَعَلْنَا الَّیلَ لِبَاسًا؛«و خواب شما را مایه آرامشتان قرار دادیم ، و شب را پوششى (براى شما)(نبأ، ۱۰)»

    اگر انسان واقعا نسبت به الطاف و نعمت های خداوند توجه داشته باشد و بداند که کسی که قرار است به هنگام نماز با وی صحبت کند همانی است که ما را از نیستی به دنیا آورده و تمامی نعمت های خود را نیز بر ما ارزانی داشته تا به نهایت کمال و درجات بالای بهشتی دست پیدا کند و همانی است که اختیار کمی و زیادی روزی ما را دارد؛ همانی است که فوت و زندگی ما در ید قدرت اوست و… با این حال آیا نسبت به نماز با بی حالی برخورد خواهیم کرد و یا آنکه سر از پا نشناخته و با تمام وجود به اقامه نماز باعشق خواهیم پرداخت؟

    راهکارها و دستور العمل هایی در ضمن روایات از سوی پیامبر (صلی الله و علیه وآله) و ائمه (علیهم السلام) به ما رسیده است که آنها نیز عالی ترین راهکار جهت به موقع بیدار شدن جهت اقامه نماز صبح خواهند بود.

    امام صادق (علیه السلام) از پیامبر گرامی اسلام (صلی الله و علیه وآله) نقل می کند: «هر کس که بخواهد شب جهت عبادت برخیزد؛ چون در بستر خود خوابید بگوید: (بسم اللَّه) بار خدایا مرا از مکرِ خود آسوده مدار، یاد خودت را از خاطرم مبر و مرا در گروه غافلان قرار مده، من در فلان ساعت برخیزم. محققاً خدای متعال جهت او فرشته اى می گمارد که او را همان ساعت بیدار کند. [کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح غفارى، على اکبر، آخوندى، محمد، ج ۲، ص ۵۴۰]

    در ادامه به بیان نکاتی در این امر می پردازیم:
    ۱- هر چه معده در هنگام خواب شب سبک باشد، به هنگام صبح راحت تر می توانید از خواب برخیزید.

    چگونه جهت نماز صبح بیدار شویم؟

    حضرت عیسی علیه السلام می فرماید: ای بنی اسرائیل! پرخوری نکنید؛ لیکن هر که زیاد بخورد، زیاد می خوابد و هر که زیاد بخوابد، کمتر نماز می خواند و هر که کمتر نماز بخواند، در زمره غافلان قلمداد می شود. (اسرار نماز، محسن قرائتی)

    ۲- بدن انسان به خصوص در شب به خواب کافی نیاز دارد و اگر این نیاز برطرف نشود در کار روزانه و… ایجاد خلل می کند. شب نشینی ها و خوابیدن دیر هنگام در بیدار نشدن جهت نماز و یا کسالت در آن بسیار مؤثر هست. معمولا ً کسانی که تا دیر وقت بیدارند، نمی توانند نماز صبح را بجا آورند. اگر هم بیدار شوند طبیعی است که نمازی با کسالت و خواب آلودگی بخوانند .

    ۳- همان طور که عبادت ایمان را زیاد کردن می دهد، گناه نیز ایمان فرد را سست کرده و توفیق عبادت را از فرد می گیرد. بر این اساس باید انسان از گناه خود توبه حقیقی نماید تا به انجام عبادت موفق شود.

    پیامبر خدا صلی الله علیه وآله و سلم می فرمایند: نیکی را نور دل و آرایه (زیبای و روشنای) رخسار و نیروی کار یافتم و بدی و گناه را سیاهی دل و سستی در کار و زشتی چهره.(میزان الحکمه/ج۳/۱۱۴)

    بیدار شدن جهت نماز صبح جهت بعضی از مردم مسئله است که در گزارش زیر به راهکارهایی جهت سحر خیزی پرداخته ایم.

    آیه ای که معجزه می کند

    امام صادق (علیه السلام) می فرماید: «هیچ کس نیست که (آیه) آخر سوره کهف (قلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلکمْ یوحى إِلَیَّ أَنَّما إِلهکمْ إِلهٌ واحِدٌ فَمَنْ کانَ یَرْجوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لا یشْرِکْ بِعِبادَهِ رَبِّهِ أَحَدا) را هنگام خوابیدن بخواند، مگر این که در هر ساعتى که بخواهد از خواب بیدار شود.»

    برای سحرخیزی راههای مختلفی ذکر شده است است که به بعضی از آنها اشاره می شود:

    وضو گرفتن در موقع خواب اگرچه بهتر است انسان هر لحظه با وضو باشد همانطوری که رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم فرمود:«کسی که در حال وضو بمیرد پاداش شهید را دارد.»

    در شب تلاش کند با شکم پر نخوابد و لازمه این کار این است که کمتر بخورد و به محض خوردن نخوابد لیکن شکم پر مورد بغض و نفرت حق تعالی هست. و انسان را از او دور و به شیطان نزدیک می کند. چنانکه امام باقر علیه السلام فرمود:
    «ما من شیی ء ابغض الی الله عزوجل من بطن مملوء»
    هیچ چیزی مبغوض تر از شکم پر نزد خداوند سبحان نیست.«کافی: ج ۶, ص ۲۷۰»

    چگونه جهت نماز صبح بیدار شویم؟

    در وقت خواب ذکر خداوند بزرگ را بگوید. مثل تلاوت سوره توحید, حمد, آیة الکرسی, چهارقل, آیه آخر سوره کهف و تسبیح حضرت فاطمه سلام الله علیها و ذکرهای دیگر که در کتاب شریف مفاتیح الجنان و …است.

    تلاش کند شب, مخصوصا مثل شبهای تابستان که کوتاه است سریعتر بخوابد و یا در روز کمی استراحت نماید تا در شب بتواند راحت تر جهت نماز برخیزد.
    بهتر است رو به قبله بخوابد و به صورت روی زمین نخوابد چنانکه امام صادق علیه السلام فرمود:
    «من رایتموه نائما علی وجه فانبهوه»کسی را که دیدی به صورت روی زمین خوابیده بیدارش کنید. «من لایحضره الفقیه: ج۱, ص ۳۱۸»

    سعی کند گناه و معصیت نکند لیکن گناه کردن و با افراد گناهکار نشست و برخاست نمودن انسان را از امر خیر از جمله نماز شب محروم می سازد.

    رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم فرمود:
    «ان الله من نام عامة لیله کان ذلک دلیلا علی انه عمل فی نهاره ذنبا عظیما فعاقبه الله فطرده عن بابه و عن مرافقه العابدین الذین هم احبائه.»؛«کسی که تمام شب را بخوابد و جهت (نماز شب برنخیزد) علتش آن است که در روز گناه بزرگی مرتکب شده است و خداوند بزرگ به خاطر آن گناه او را عقاب می کند و عقابش به این است که او را (بوسیله محروم کردن از فیض نماز شب) از درگاهش دور می کند. و همچنین از دوست شدن با انسانهای عابد که از دوستان حق تعالی می باشند محروم می سازد. «ارشاد القلوب: باب ۲۲, ص ۱۱۷»

    مردی حضور حضرت علی علیه السلام مشرف شد و گفت:
    «یا امیرالمومنین انی قد حرمت الصلاة باللیل؟»

    «فقال امیرالمومنین علیه السلام: انت رجل قد قیدتک ذنوبک.»
    ای امیرالمومنین به چه دلیل من از فیض نماز شب محروم می شوم؟ حضرت فرمود: تو مردی هستی که گناهانت تو را در بند و (زنجیر) کشیده اند.«علل الشرایع: ج ۲, ص ۶۱, باب ۸۳»

    امام صادق علیه السلام فرمود:
    « ان الرجل یذنب الذنب فیحرم صلاة اللیل و ان العمل السیی اسرع فی صاحبه من السکین فی اللحم.»
    کسی که گناه مرتکب شود از نماز شب محروم می شود و بدرستیکه عمل بد و گناه اثرش سریع تر در گناه از چاقوی در گوشت هست. «میزان الحکمة : ج ۵, ص ۴۲۲»

    بهتر است روی معانی و آثار و فوائد نماز مطالعه و تفکر کند و به قلبش بفهماند که اصل, نماز و امور معنوی است و امور دنیوی اگرچه از نعمتهای خداوند کریم است ولی او این نعم را به بشر مخصوصا مومنان داده تا با استفاده معمولی به سوی او تقرب جویند.
    ضمن اینکه موارد ذکر شده است موثر است ولی از همه اینها بالاتر آن است که انسان واقعا عاشق نماز باشد و آن را از ته دل دوست بدارد بطوریکه قبل از اذان منتظر ارتباط با معشوق حقیقی باشد و به محض شنیدن اذان، دیگر طاقت و حوصله هیچ کاری را نداشته باشد. چنین شخصی هنگامی می خوابد با مراعات نکات قبل قطعا هر ساعت و هر دقیقه ای از شب اراده کند فرشتگان الهی او را بیدار می کنند.

    انتهای پیام/

    واژه های کلیدی: بدن انسان | پیامبران | پیامبر | بیدار | خداوند | قرآن | ائمه اطهار |

    اشتراک گذاری مطلب

  • کتاب زبان اصلی J.R.R
  • خرید کتاب های زبان اصلی کابالا
  • کتاب های تلویزیون و تصویری اورجینال
  • منابع اورجینال تجهیزات صنعتی و فن آوری
  • هاردکپی کتاب های ادبیات نظارتی
  • خرید کتاب های زبان اصلی موسیقی (گیتار)
  • کتب فیزیک جو زبان اصلی
  • خرید کتاب زبان اصلی مهندسی برق
  • کتاب های فیزیک حالت جامد اورجینال
  • منابع اورجینال علوم قانونی
  • کتب حمل و نقل زبان اصلی
  • تمام حقوق مادی , معنوی , مطالب و طرح قالب برای این سایت محفوظ است - طراحی شده توسط پارس تمز
    ?>